CMYK, RGB, PMS, wat betekent het?

Op onze website kom je op diverse plaatsen de termen PMS en full color tegen. Voor iemand die niet bekend is met deze termen kan dit allemaal erg verwarrend werken. Daarom hieronder een korte uitleg:

CMYK

Zoals je wellicht weet, is met een klein aantal basiskleuren een heel palet aan kleuren samen te stellen. Je kent dit van een kleurenprinter waar in feite elke kleur kan worden samengesteld uit blauw, roze en geel. Zwart kan worden samengesteld uit voorgaande kleuren, maar om een afdruk echt zwart te maken is er een aparte, zwarte inkt toner aanwezig. De technische Engelse benaming van deze vier gebruikte basiskleuren zijn Cyan, Magenta,  Yellow en Black ook wel afgekort met de letters CMYK. K wordt gebruikt omdat de B teveel verwarring met Blue zou kunnen geven.

Een kleur is nu te beschrijven door het percentage vast te leggen van elk van de genoemde basiskleuren waaruit de kleur is opgebouwd.  Een groene kleur kan bijvoorbeeld uit 51% Cyan, 0% Magenta, 100% Yellow en 0% K worden opgebouwd. Dit systeem is erg prettig omdat we nu aan een computer duidelijk kunnen maken wat we bedoelen met groen of elke willekeurige andere samengestelde kleur.  Het stelt ons ook in staat om alle pixels van een foto te beschrijven met deze kleurcodes en deze vervolgens naar een drukpers te sturen. Er wordt ook wel van Full Color gesproken.

PMS

Dit is in tegenstelling tot de kleurbeschrijving van het Pantone Matching System. Dit kleursysteem afgekort met PMS is gebaseerd op een kleurenwaaier waarop van origine zo’n beetje 500 kleuren werden beschreven. Wil je een logo in één kleur op een envelop gedrukt hebben, dan zou je op de waaier een kleur uit kunnen kiezen en aangeven dat je precies die kleur op je envelop wilt hebben. Wil je daar ook briefpapier met hetzelfde logo bij, dan kun je de Pantone kleurnummers doorgeven en is de drukker precies in staat dezelfde kleur op beide drukwerken te leveren. Dit kan meestal tot 3 maar maximaal tot 6 verschillende kleuren binnen een drukwerk. Daarom kom je in bestelprocedures op onze website soms PMS 1, PMS 2 of PMS 3 tegen.

De notaties die gebruikt worden om de systemen aan te duiden is als volgt:

  • PMS (1/0) = drukwerk, enkelzijdig bedrukt, met 1 PMS kleur.
  • PMS (2/0) = drukwerk, enkelzijdig bedrukt, met 2 PMS kleuren.
  • PMS (3/0) = drukwerk, enkelzijdig bedrukt, met 3 PMS kleuren.
  • PMS (1/1) = drukwerk, dubbelzijdig bedrukt, elke zijde met 1 PMS kleur.
  • etc. etc.

CMYK of Full Color wordt aangeduid met (4/0) voor enkelzijdige bedrukking of (4/4) voor dubbelzijdige full color bedrukking.

RGB

Van alle lichtstralen van de zon is slechts een klein deel zichtbaar voor het menselijke oog (infrarood en ultraviolet zijn bijvoorbeeld niet zichtbaar). Het zichtbare licht kan worden beschreven met de drie primaire kleuren rood, groen en blauw (RGB). Deze kleuren geven samen (opgeteld) wit licht en hierdoor worden ze ook wel additieve kleuren genoemd. Het RGB-model wordt gebruikt voor het beschrijven van de kleuren van bronnen die zelf licht produceren, zoals computermonitoren, videoapparatuur, beamers en televisieschermen. Als je bijvoorbeeld de beeldbuis van een monitor of tv van dichtbij bekijkt, zie je dat puntjes in de drie RGB-kleuren worden gecombineerd tot kleuren.

Het RGB-kleurensysteem bestaat uit rood, groen en blauw. RGB-kleuren zijn geen drukkleuren.

Wanneer je het ontwerp opmaakt in RGB en deze als drukbestand aanlevert, dan zal deze worden omgezet naar CMYK. Hierdoor zullen de kleuren in je ontwerp niet meer 100% overeenkomen met het drukwerk.

RGB kleuren omzetten naar CMYK

Je ontwerp is al opgemaakt:
Als je het ontwerp al hebt opgemaakt dan kun je het beste de RGB kleuren overzetten naar CMYK kleuren. Dit kun je doen door het bestand te exporteren naar 'PDF/X-ia:2001' met het profiel 'Fogra 39'. Dit profiel zorgt voor een goede overzetting van RGB naar CMYK.

Je ontwerp is nog niet opgemaakt:
Kies voordat je begint met ontwerpen voor het profiel Fogra 39.